Uskoro idemo i na proteste ispred Tužilaštva, pa ćemo vidjeti kako će sve ispasti, kazao je Vildić.

Novac za uvezivanje radnog staža od oko 700 hiljada KM na računu Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine je već godinu, ali radnicima tuzlanskog preduzeća Remontmontaža staž i dalje nije uvezan. Zbog ovoga je i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona od Sektora za privredni kriminal zatražilo da ispita odgovornost direktora preduzeća Muhameda Nurkanovića.

Krivična prijava

Kako bi skrenuli pažnju na svoj problem, ali i na izostalu reakciju vlasti, bivši radnici Remontmontaže okupili su se nedavno na mjestu gdje je nekad stajala direkcija preduzeća.

– Mi smo još u januaru poslali krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv direktora, želeći da oni ispitaju odgovornost direktora koji već godinu ne dostavlja obrasce Poreskoj upravi potrebne za penzionisanje radnika. Tužilaštvo je tek dostavilo zahtjev za ispitivanje odgovornosti MUP-a. Sve to ide malo presporo za radnike, kazao nam je Mešan Vildić, predstavnik radnika.

Podsjećamo, novac je Poreskoj upravi FBiH uplaćen nakon prodaje dva objekta koja je ovo preduzeće posjedovalo, a novac od oko 700 hiljada KM je trebao biti iskorišten za uvezivanje radnog staža radnicima od 2008. godine. Međutim, zbog odbijanja direktora da dostavi potrebne obrasce za uplatu doprinosa, to se još nije desilo.
– Nama je jasno zašto on to nije dostavio. Čovjek želi da se njemu prvom uveže staž, čak je to i tražio – da se uveže prvo staž njemu i još nekim njegovim poslušnicima. Međutim, kada je vidio da se ovim novcem staž mora isplaćivati hronološki, onda je odbio da dostavi obrasce. U svemu ovome nas, međutim, iznenađuje to što apsolutno niko nema mehanizme da ga natjera da ovo završi. Nadamo se da će Tužilaštvo uspjeti kroz krivični postupak, dodao je Vildić.

Problemi u ovom prijeratnom gigantu su počeli 2008. godine, kada je u vlasničku strukturu došla brokerska kuća Eurohaus, koju su vodili kontroverzni biznismen Zijad Blekić i njegov saradnik Kasim Mujan. Godinu prije toga firma je imala 770 radnika i bila je jedna od najuspješnijih u BiH. S novim vlasnikom došlo je do povlačenja radnika sa strateških pozicija, odnosno iz Natrona, cementara, Mittal Steela i sličnih firmi, a to je navodno urađeno kako bi se radnici rasporedili na velike projekte u inostranstvu, što na kraju nikad nikada učinjeno.

Troma vlast

Radnici su se obraćali i Vladi i Ministarstvu industrije Tuzlanskog kantona, ali uvijek su dobijali odgovor da oni nisu nadležni, da nemaju mehanizama da išta urade, te da je Remontmontaža bila privatna firma i da se oni ne smiju miješati.
– Ova tromost vlasti je nevjerovatna. Pa nismo mi radnici Angele Merkel. Neka smo privatni, valjda i mi imamo svoja prava i valjda i nas štite zakoni. Smatramo da Vlada TK-a mora da se uključi aktivnije i mi ćemo i dalje insistirati na tome. Uskoro idemo i na proteste ispred Tužilaštva, pa ćemo vidjeti kako će sve ispasti, kazao nam je Vildić.

Izvor: oslobodjenje.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here