Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Travniku da sebičnost i politikanstva koče razvoj BiH i njen evropski put, naglašavajući da probleme stvaraju oni koji se bore za vlast, a ne za BiH i njene narode.

– BiH ide prema Evropi, ali veoma sporo. Moramo shvatiti realnosti naše zemlje koja je drugačija od svih zemelja u regiji, a vjerovatno i u svijetu. Četiri ili pet koalicionih partnera odlučuju o kretanju BiH u bilo kojem smjeru i svaki od tih partnera može da je zaustavi, a to gledamo ovih dan kad je u pitanju zakon o akcizama, koji je nezamjenjiv. Nema boljeg načina da se Federacija BiH pretvori u veliko gradilište, ali evo vidimo da nas sebičnosti koče – kazao je Izetebegović novinarima u Travniku.

Ocjenjuje da se, unatoč problemima, BiH kreće naprijed, te postoje pomaci na putu ka članstvu u EU i NATO-u, kao i u ekonomskom oporavku zemlje.

– Ipak, sve treba ići brže i bolje, samo treba više pameti i sloge, a manje politikanstva, pa mladi više neće odlaziti iz ove zemlje. Primjer je ovaj zakon o akcizama. Možemo na sve strane da gradimo, da napravimo ovu zemlju kao što su i druge evropske zemlje i onda to neko koči radi nekih politikantskih razloga ili izbora koji će biti tek za 18 mjeseci. Treba nam više mudrosti, odgovornosti i zrelosti – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je danas čestitao borcima 9. maj, Dan Zlatnih ljiljana, poručujući da BiH ne bi bilo bez njenih heroja.

– BiH je zemlja velikih ratnika i stoljećima nas znaju kao takve. Ratovali smo za razne države i imperije i mogu reći nikad više, jer će od sada naši hrabri ljudi braniti samo BiH – naglasio je on.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović boravi danas u Travniku, u povodu 19. tradicionalnih susreta ‘Zlatnih ljiljana’ Federacije BiH.

Izvor: fokus.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here