Volio bih vidjeti veću posvećenost političara u BiH ekonomiji, a ne Izbornom zakonu, poručuje Anders Hagelberg, ambasador Švedske u našoj zemlji.

“Odgovor o tempu ulaska BiH u Evropsku uniju mogu dati samo građani”, poručio je Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH. Podsjetio je da su svi bh. političari stali iza Reformske agende, od čijeg provođenja i zavisi tempo evropskih integracija.

Privatni sektor

– Ali, politika je politika i ovdje je mnogo prisutnija nego u drugim zemljama. Bilo bi daleko konstruktivnije da se političke rasprave vode oko zapošljavanja u realnom sektoru, a ne o filozofskim ili ustavnim temama, naveo je Hagelberg, te napomenuo da ljudi BiH napuštaju iz ekonomskih razloga, zato što nemaju posla.
– Zemlja je dosegla gornju granicu zaposlenosti u javnom sektoru, a da bi građani bolje živjeli, potrebna su radna mjesta u privatnom sektoru. Samo podrška poduzetništvu je budućnost, rekao je švedski ambasador.

Kazao je da su ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona BiH važne, ali da bi volio vidjeti veću posvećenost lokalnih političara ekonomskim temama. Za BiH, dodao je, unatoč brojnim otvorenim pitanjima između kantona i entiteta, potrebne su zajedničke strategije kako bi se poboljšali uslovi života. Pojasnio je da su odgovori na Upitnik koji je Evropska komisija dostavila našoj zemlji, samo pregled trenutnog stanja i da tek reforme koje bi se trebale provesti mogu biti iskorak za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Ambasador Hagelberg podvukao je da će sve države članice EU, pa time i Švedska, podržati BiH u namjeri da postane punopravna članica evropske porodice, ali i naglasio da je niko na to ne može natjerati.

– Svaki pritisak bio bi pogrešan i kontraproduktivan, izjavio je Hagelberg.
Prema njegovom mišljenju, sve države Zapadnog Balkana trebale bi postati članice Evropske unije. Na taj način, smatra, poboljšala bi se i regionalna saradnja u svim oblastima koja je danas opterećena granicama među malim zemljama ovog regiona.

– Ako vam Evropska unija ne iskaže dobrodošlicu, saradnju vam mogu ponuditi neki drugi. Ne znam šta bi to značilo i kakva bi ta ponuda bila, ali za građane s ovih prostora mogla bi biti itekako privlačna, konstatovao je Hagelberg.
Komentirajući sadržaj Evropske agende, kazao je da dolazi iz zemlje koja danas prednjači u oblasti zakonodavstva koje tretira oblast jednakosti polova. Podsjetio je da od 2014. godine Švedska vodi feminističku spoljnu politiku i dodao da bi volio da vidi da se istovjetni principi primjenjuju i u BiH.

Prava ženama

– Reformska agenda Bosne i Hercegovine ne sadrži nijednu riječ o jednakosti polova. A stopa zaposlenosti žena je zabrinjavajuće niska i otvaranje tržišta rada dovelo bi do veće emancipacije žena u vašoj zemlji, istakao je Hagelberg.
Naveo je i da u Švedskoj jednako pravo na porodiljsko odsustvo od 18 mjeseci imaju oba roditelja, da su radni sati za žene kraći nego za muškarce i da je većoj zaposlenosti žena doprinijela i afirmativna poreska reforma.

Osvrćući se na izazove s kojima se suočavala Evropska unija tokom protekle decenije, rekao je da je nakon ekonomske krize koja je krenula 2008. godine, jednako veliki problem bio i talas migranata/izbjeglica s kojim se EU suočila 2015. Ocijenio je da, nažalost, sve članice EU nisu na jednak način prihvatile izbjeglice, koje su u EU pohrlile iz ratom zahvaćenih zemalja, te da su Njemačka i Švedska podnijele najveći teret.

Osvrnuo se i na Brexit, konstatujući da je to tužno i za Veliku Britaniju i EU, ali da će najveći teret te odluke podnijeti upravo Britanci. Svoje stavove ambasador Hagelberg iznio je na jučerašnjem predavanju studentima, koje su zajednički organizirali Klub studenata banjalučkog Fakulteta političkih nauka i njemačka organizacija Friedrich Ebert Stiftung.

Izvor: oslobodjenje.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here