Da bi izbjegli visok krvni pritisak treba jesti hranu s niskim postotkom soli.

Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcija, magnezija i kalija. Ovih sedam namirnica bogate su upravom tim nutrijentima.

1. Bijeli grah 

U grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koja blagonaklono djeluje na snižavanje krvnog pritiska. Grah možete jesti u obliku variva, od njega raditi čorbe, dodavati ga salatama, ili pripremiti pire.

2. Obični jogurt

Ovaj mliječni proizvod je odličan izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu i mesna jela.

3. Kivi

Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svježeg u sklopu voćnih salata.

4. Breskve

Breskve su mnogima omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe.

5. Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12% dnevnih potreba za kalijom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite je i od nje napravite ledeni desert.

6. Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidansa, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti na salatu.

7. Brokula

Stotinu grama kuhane brokule na pari zadovoljiće će šest posto dnevnih potreba za kalcijom, osam posto za magnezijom i 14% za kalijom. Ovo povrće obiluje i antioksidansima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati na jelovnik.

Izvor: avaz.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here