“Završni čin”, odnosno procesuiranje bivšeg pripadnika AID-a Edina Garaplije, “Slobodna Bosna” prije 19 godina u tekstu objavljenom na pet stranica opisuje ovako:

– U montaži optužnice protiv Garaplije uključuju se Boriša Delić, Enver Mujezinović, Irfan Ljevaković, Edo Godinjak, Reuf Jahić, Ismet Muzurović i inspektor Fikret Mašić. Nakon što je napravljena optužnica, Garapliji je naređeno da šuti. Sud nikada nije utvrdio ko je još sa njim bio u grupi koja je isljeđivala Herendu. Nedžad Ugljen je dva mjeseca prije pogibije 28. 9. 1996. imenovan za predsjednika komisije koja je dobila zadatak da ispita i rasvijetli slučaj “Herenda”.

Krađa donacija

U vrijeme sukoba Alispahić-Alibabić Ugljen je stao na Alispahićevu stranu pomažući mu u pobijanju optužbi. Bezbjedonosno je pokrivao sve one koji su mogli svjedočiti protiv ministra, osobno je saslušavao Alibabića nudeći mu oprost u zamjenu za pokajanje. Neposredno prije smrti rekao je Izetbegoviću: “Predsjedniče, ubit će me. Ja znam da će me ubiti”. Ni do danas nisu otkrivene Ugljenove ubice.

Prema jednoj verziji, likvidirao ga je AID. Prema drugoj, žrtva je sopstvene službe – MOS-a, budući da je osumnjičen kako je Amerikancima prodao informaciju o postojanju kampa Pogorelica, gdje su se – prema američkoj formulaciji – “obučavali teroristi”. Amerikanci su nakon otkrivanja Pogorelice smijenili Bakira Alispahića sa funkcije ministra unutrašnjih poslova, a Hasana Čengića sa funkcije ministra odbrane.

Tokom slučaja Garaplija, montiranom optužnicom se nastojalo zaštititi grupu “Ševe” i njene pokrovitelje.

Edinova majka Ajša Garaplija htjela je prekinuti šutnju, ali joj je preko Jusufa Pušine predsjednik Izetbegović poručio da šute, da će sve biti uredu i da je prvostepena presuda od 12 godina upućena samo za javnost koja je uznemirena zbog saznanja o krađi donacija koju su odrađivale “Ševe”, a da će kasnije biti mnogo manja kazna.

Sudija u ovom procesu je nagrađen namještenjem u Hagu, a Garapliji je Asim Dautbašić odredio branioca. Po instrukcijama iz vrha taj advokat će ga navodno odbraniti šutnjom. Međutim, suočen sa informacijama da bi mu se u zatvoru “nešto” moglo dogoditi, Garaplija je kao advokata angažirao Faruka Balijagića.

Stravičan iskaz

Iskaz koji je njemu dao, Balijagić je proslijedio Antiterorističkom timu OHR-a, Antikorupcionom timu OHR-a, američkom ambasadoru u BiH itd., štiteći tako svog branjenika.

“Dva sata nakon razgovora sa Garaplijom nisam mogao sebi doći. Mada sam još ranije čuo za “Ševe”, dok sam ga slušao, krv mi se ledila u žilama”, kaže Balijagić za “Slobodnu Bosnu” koja dalje nastavlja:

– AID danas, prema tvrdnjama nekih njegovih radnika, nema pristup Edinu Garapliji koji zatvorsku kaznu izdržava u KP domu Zenica, budući da je ovaj zatvor pod kontrolom Muslimanske obavještajne službe – MOS.

Kako tvrde zatvorski čuvari, Garapliju je do sada u zatvoru u kasnim noćnim satima dva puta posjetio Bakir Izetbegović. Redovno dolaze pripadnici Aktivne islamske omladine koji mu u ćeliji čitaju ajete iz Kur’ana, a protiv svoje volje je oženjen bulom koju nije ni vidio. Djevojka je pokrivena dovedena u ćeliju, gdje je obavljeno vjenčanje – tvrdi se u tekstu “Slobodne Bosne” od 10. septembra 1998. godine.

“I Garaplija je šutio, pa dobio 13 godina robije!”

Koliku je buru izazvao tekst “Slobodne Bosne” od 10. septembra 1998. godine potvrđuju i brojne reakcije koje su uslijedile te ih taj prošle godine ugašeni sedmičnik Senada Avdića objavljivao u dva naredna broja od 19. septembra i 26. septembra 1998. u rubrici “Reagiranja”. U nastavku našeg feljtona podsjetit ćemo i na njihove najzanimljivije dijelove.

Tako je 26. septembra 1998. u SB objavljeno reagiranje tadašnjeg direktora AID-a Kemala Ademovića, koji je tvrdio: “Za mene su ustav i zakon iznad svega!”, a novinarke SB-a Medina Delalić i Jelena Stamenković mu odgovorile: “I Garaplija je šutio, pa dobio 13 godina robije!”

– Poštovani, u posljednja dva broja Vaše revije objavljen je niz kontradiktornih informacija o slučaju “Herenda”, što, po mom sudu, ne doprinosi pravilnom razrješenju žalbenog postupka Edina Garaplije. Reagiranje advokata Balijagića pod sugestivnim naslovom: “Garaplija je radio po naređenju direktora AID-a Ademovića” podsjeća me na ona vremena kada je štampa, umjesto pravovremene i objektivne informacije, nudila čitaocima gotovu istinu i konkretnog krivca. Nadam se da čitaoci nakon ponuđenih činjenica ne dijele Vaš stav koji sugerira naslov reakcije gospodina Faruka Balijagića.

Naravno, svjestan sam da cijeli slučaj, naročito dužnost koju vršim, iziskuje posebnu kontrolu i kontinuirano javno propitivanje. Po prirodi i profesionalnoj orijentaciji ja sam legalista i za mene su zakon i Ustav iznad svega pa Vam sa punom odgovornošću tvrdim da sam se u svom dosadašnjem radu isključivo rukovodio Zakonom o AID-u u kom su do u tančine precizirane ovlasti, prava i obaveze direktora i zaposlenih u Agenciji, kaže se u reakciji Ademovića, dok u odgovoru bivšem komandantu Specijalne jedinice i direktoru AID-a “Slobodna Bosna” objavljuje:

– Direktore Ademoviću, budući da niste naveli koje su informacije iz teksta kontradiktorne, na Vaš prvi navod ne možemo odgovoriti. Što se ostalog tiče, logika govori da službenik AID-a, kakav je Edin Garaplija, može raditi samo po nalogu svog direktora, a to ste Vi. Problem ste pogrešno fokusirali: nije pitanje niti je sporno po čijem je nalogu radio Garaplija (naravno, radio je po Vašem nalogu), već po čijim ste naređenjima radili Vi? Kome ste proslijedili Herendina priznanja? I zašto taj kome ste priznanja proslijedili (mislimo na predsjednika Izetbegovića) Herendu nije uhapsio, već mu je dozvolio da slobodno šeta po gradu. Takav odnos prema čovjeku koji je priznao zločine jedino se može razumjeti kao nagrada. Ako Vam je šef preporučio kao i prošle godine, dok je trajala kampanja protiv Vas, da samo šutite, budite toliko hrabri da barem posumnjate u dobre namjere takve preporuke. Nekada davno bio je jedan Kemo, komandant. Je li još uvijek živ? S vjerom u Ustav i zakone – odgovorile su Delalić i Jelena Stamenković u SB 1998. godine.

Izvor: avaz.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here